1.000 bomen en struiken aangeplant voor natuurpark 'De Warande'

Vanochtend kwamen leerlingen van twee scholen naar de Abdij van Park om te helpen met het planten van 1.000 bomen en struiken. De kinderen dragen bij aan de verdere ontwikkeling van het natuurpark genaamd 'De Warande', waar de stad de voormalige voetbal- en tennisvelden de komende weken zal aanpakken volgens een wetenschappelijk bestudeerd en uitgewerkt landschapsbeheerplan.

22 februari 2024

De stad plant hoogstammige en meerstammige bomen, evenals verschillende soorten bosgoed om gevarieerde struwelen aan te leggen. Daarnaast zullen er natuurlijke spel- en zitelementen worden toegevoegd. Het domein zal worden opgedeeld in drie zones met verschillende activiteiten, zoals ravotten, klauteren, lesgeven over de natuur en stilte ervaren, allemaal in een groene omgeving.

Drie zones

Vroeger waren op deze locatie voetbal- en tennisvelden, maar de stad heeft deze afgebroken en een natuurbeheerplan geïmplementeerd om de biodiversiteit en erfgoedwaarde van het natuurgebied te versterken. In de toekomst zullen er drie zones zijn in het natuurpark.

De eerste zone is een open veld, waar bal- en pleinspelen mogelijk zijn. Aan de randen zullen arboretumbomen groeien en worden verschillende zitelementen zoals boombanken en een buitenklasje toegevoegd. In het tweede zone komen er natuurlijke speel- en zitelementen, waar kinderen kunnen ravotten, klauteren en verpozen. Wie nog verder gaat, komt in de derde zone de meest stille zone. Daar staat het recent aangebrachte kunstwerk Aedicula, dat dankzij de aanplantingen nu mooi geïntegreerd geraakt in het landschap.

Groter plan

De aanplanting maakt deel uit van een groter beheersplan dat veel aandacht besteedt aan natuurbehoud, rust, stilte en de authentieke geest van de abdijsite. De aanleg van de Warande is een waardevolle toevoeging voor mens en natuur. In totaal worden er 50 extra bomen en 970 stuks bosgoed geplant, waarbij de stad samenwerkt met het Regionaal Landschap Dijleland om inheemse, streekeigen beplanting te kiezen en zo de biodiversiteit te verhogen. Daarnaast zijn er enkele 'speciale' arboretumbomen geselecteerd die een cultuurhistorische link met de abdij hebben, waardoor ook de link naar de geschiedenis wordt versterkt.

Mee bomen planten in een natuurpark met een historiek, dat is ideaal voor omliggende scholen om uit de klas te komen en actief te leren. Leerlingen van de buurtscholen Sint-Norbertus en Matadi staken mee de handen uit de mouwen. Dit biedt hen een kans om buiten de klas actief te leren over biodiversiteit, het belang van bomen en de geschiedenis van de abdij.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.