Bezoek de abdijkerk

Neem een kijkje achter de deuren van onze historische en adembenemende Sint-Jan-de-Evangelistenkerk.

Highlights

  • Het barokke hoofdaltaar is van de Brusselse beeldhouwer Jacques Bergé (1696-1756). Van zijn hand zijn ook het marmeren grafmonument van de abten, de abtstroon, de trofeeën met de symbolen van de Kerk en de eucharistie, en de houten witte beelden van Norbertus met monstrans en Sint-Jan-de-Evangelist, die het koorgedeelte afsluiten. Het schilderij De geboorte van Christus is van Antwerpenaar Erasmus Quellinus (1607-1678).
  • Het koorgestoelte is een ensemble uit de vroege 18e eeuw. De acht grote doeken van Pieter Jozef Verhaegen brengen scènes in beeld uit het leven van Norbertus, de stichter van de norbertijnen, en diens grote voorbeeld Jezus.
  • Twee doeken, Norbertus ontvangt het witte ordekleed en De hemelvaart van Maria, zijn van Philippe de Champaigne (17e eeuw) en Willem Jacob Herreyns (18e eeuw). Aan de rechterkant van het schip staat een beeld van de heilige Quirinus, een martelaar uit de Romeinse tijd (3e eeuw n.Chr.) die sinds eeuwen in Park wordt vereerd.
  • Achteraan in de kerk vormen twee biechtstoelen een vreemde combinatie met respectievelijk een spreekgestoelte en een reliekentribune. Ook dat meubilair is van Bergé. Ook achteraan kijken de kerkvaders Augustinus en Gregorius toe.

Praktisch

  • Je kan de kerk bezoeken van 01.04 tot 30.09, van dinsdag tot en met zondag, tussen 13:30 en 17:00 (behalve tijdens diensten en feestdagen)
  • Vrij toegankelijk

Neem alvast een (digitaal) kijkje:

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.