Heraanleg Neerhof

Vanaf 18 augustus 2025 ondergaat het kloppende hart van Abdij van Park – het Neerhof – een grondige metamorfose. Wat eeuwenlang dienst deed als centrale ontmoetingsplek binnen de abdijsite, wordt de komende maanden heraangelegd met oog voor het verleden én de toekomst. Erfgoedzorg, duurzaamheid, toegankelijkheid en een groene inrichting gaan hier hand in hand. Het resultaat? Een levendig plein waar geschiedenis voelbaar blijft, maar waar ook de noden van vandaag centraal staan.

26 juni 2025

De werken

We toveren het plein om tot een groene, uitnodigende en duurzame plek en creëren een aangename ruimte voor bewoners, bezoekers en passanten. Wat verandert er precies?

Groen en klimaatvriendelijk

We kiezen bewust voor een klimaatvriendelijke inrichting. Verharding aan de Tiendenschuur verdwijnt en de weg wordt smaller. We leggen wadi’s aan: natuurlijke greppels die bij hevige regenval het water opvangen. Bij droog weer zijn ze droog, maar klaar voor een volgende bui.

Langs de muur van het kerkhof planten we zeven populieren. Deze 'sacramentsbomen' verwijzen symbolisch naar de zeven sacramenten.

Erfgoed en infrastructuur

De bestrating krijgt een nieuwe, historische uitstraling met kasseien, maar met comfortabele stroken voor voetgangers, fietsers en mensen met beperkte mobiliteit. Samen met KU Leuven zetten we in op het behoud van erfgoed. De Sint-Norbertuspoort en Sint-Janspoort worden gerestaureerd.

Daarnaast vernieuwen we een deel van de riolering en bouwen we een overkapping tussen de Tiendenschuur en de stallen. Ook voorzien we een aparte opslagruimte voor hooi en stro.

Toegankelijk en uitnodigend

We zorgen ervoor dat het plein toegankelijk is voor iedereen. Er komt een ruime fietsenstalling, en het plein krijgt verlichting zodat je er ook ’s avonds veilig en aangenaam kan vertoeven. De poorten krijgen sfeervolle accentverlichting, en verspreid over het plein plaatsen we zitbanken en andere zitelementen.

Tijdelijke hinder

De werkzaamheden zullen tijdelijk voor enige hinder zorgen voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer. We zetten alles op alles om deze overlast tot een minimum te beperken. Ter plaatse wijst duidelijke signalisatie je de weg via alternatieve wandelroutes.

Op onze website houden we je op de hoogte van de actuele situatie en omleidingen.