Expo 'Aan tafel!'

Rijk of arm, jong of oud, religieus of cultureel divers: iedereen heeft wel iets met voeding. Voedsel vertelt wie je bent, vanwaar je komt en waar je voor staat. Niet te verwonderen dat voedsel een essentiële rol heeft in vele gebruiken, tradities en feesten.

Wat we eten en hoe we voedsel bereiden is onderhevig aan de tijd. Voor veel mensen speelt religie hierin een bepalende factor. Je geloof bepaalt in grote mate wat je wel of niet mag eten en hoe iets bereid moet worden. Maar evengoed speelt voedsel of de onthouding ervan een belangrijke rol bij feesten, tradities en overgangsrituelen.

In de tentoonstelling 'Aan tafel' belicht PARCUM de eetregels, -gewoontes en tradities bij moslims, joden en christenen. Schuif mee aan tafel en ontdek het verhaal achter de matzes, de strijd tussen carnaval en vasten en de betekenis van het Zamzam water.

Het museum brengt dit verhaal aan de hand van enkele bijzondere kunstwerken en erfgoedobjecten: een majestueus 16de-eeuws wandtapijt, enkele bijzondere objecten uit de joodse en islamitische beeldcultuur, een 16de-eeuws drieluik van de Mechelse schilder Michiel Coxcie en enkele Vlaamse Topstukken waaronder een 16de-eeuwse koorkap en de 13de-eeuwse bisschopsstaf van de Heilige Martialis.

De tentoonstelling ‘Aan tafel!’ kadert binnen het stadsbrede culinair erfgoedproject van de partners van het Erfgoedlabo Leuven.

Praktisch

  • De expo 'Aan tafel' loopt van 20.04.2024-20.10.2024
  • Het museum is open van dinsdag tot en met zondag, van 10 uur tot 17 uur
  • Je kan de expo combineren met een van de andere bezoekersroutes

Plan je bezoek

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.